Dünyanın her yerinde yapılan biyouyumluluk testleri, tıbbi araçların insan vücudu üzerinde denenmeden önce test edilmesini sağlamaktadır.

Biyouyumluluk testleri, insan vücudunda bulunan organ ve dokuların işlevlerini yerine getirememeleri halinde kullanılan tıbbi cihazların kullanıma uygunluk oranının belirlenmesini sağlayan uyumluluk testleridir. Biyouyumluluk testleri sayesinde tıbbi cihazların hastalarda beklenmedik hasarların oluşması engellenmektedir.

Tıbbi gereçler hastaların görevlerini yerine getiremeyen dokularının görevlerini yerine getirebilmelerini sağlamak için kullanılan araçlardır. Bu araçlar hasta vücuduyla direk temas etmeden önce bazı testlerden geçmelidir. Bu testlere biyouyumluluk testleri denmektedir. Bu testler sayesinde insan sağlığı direk olarak tehlikeye atılmaz. Biyouyumluluk testleri tıbbi araçlara yapılmasaydı eğer insan sağlığı için çok tehlikeli sonuçlara sebep olabilirdir. Bu yüzden de biyouyumluluk testlerinin yapılması oldukça önem arz etmektedir.

Biyouyumluluk testleri sayesinde hastalara bilinçsizce hiçbir cihazın kullanılmaması önlenmektedir. Bir hasta biyouyumluluk testlerinin yapılmadığı bir cihazda işlem görürse bu hastaya ciddi problemler yaratabilmektedir. Bu yüzden de birçok biyouyumluluk testi vardır. 

Genotoksisite Testleri

Genotoksisite testleri, insan genetiğini etkileyen tıbbi gereçlerin insan üzerinde kullanılmamasından önce yapılması gereken testtir. Bu testler sayesinde insan genetiğini değiştirebilecek araçlar ya da ilaçlar insan vücudu üzerinde direk uygulanılmamasını sağlar. Bu biyouyumluluk testleri tıbbi cihazların insan vücudundaki doku, organ ve hücrelerin genetiklerini ve kanserojenik etkilerinin olup olmadığının anlaşılmasını sağlar

Kan Uyumluluğu Testleri

Kan uyumluluğu testleri, kanın yapısını inceleyen cihazların insan kanıyla uyumluluğunu ölçen cihazlardır. Kan uyumluluğu testleri sayesinde hiçbir cihaz ve tıbbi malzeme direk olarak insan vücuduyla temas edemez ve kanı ile temas edilemez. Kan uyumluluk testleri sayesinde insan kanının yol açabileceği hastalıkların yayılması ve insan sağlığına hiçbir zararın gelmemesi sağlanmaktadır. Kan uyumluluk testleri kan hücrelerinin parçalanması gibi biyolojik etkileri olan tıbbi araçların ölçümlerini yapmaktadır.     

Malzeme Ve Kimyasal Karakterizasyon Testleri

Malzeme ve kimyasal karakterizasyon testleri, cihazların herhangi bir ilaçla kullanılması gerektiği zaman yapılması gereken biyouyumluluk testlerinden biridir. Malzeme ve kimyasal karakterizasyon testleri sayesinde tıbbi cihazlar uygulanırken vücuda herhangi bir yabancı ve zararlı maddenin girmemesi sağlanmaktadır. Bu testin yapılması insan sağlığı için oldukça önemlidir.