Günümüzde tıbbi alanda kullanım amacıyla hazırlanan cihazlarda biyouyumluluk testi yapılması cihazın sorunsuz şekilde kullanımı açısından gerekmektedir. 

Ayrıntılı olarak yapılacak olan biyouyumluluk testleri tıbbi cihazların özellikle klinik ortamında istenilen performans ile kullanımını kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır. Amacına uygun kullanımını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Cihazların hasta vücudu ile temas etmesi halinde yaşanabilecek sorunların olup olmadığını kontrol etmek için cihazların kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Farklı kontrollerin ya da müdahalelerin yapılması amacıyla hazırlanmış olan cihazların biyolojik açıdan uyumlu olması için kontrol edilmesi ve daha sonrasında sorun yoksa kullanılması gerekmektedir. Laboratuvar ortamında yapılacak bir dizi testi içermektedir. Yapılan test sonuçlarına göre cihazların kullanımına karar verilmektedir. 

Biyouyumluluk Testleri Nedir?

Tıbbi alanda uygulanacak olan tedavi sürecinde ya da operasyonlarda hastaların yaşamış olduğu rahatsızlıkların ortadan kaldırılabilmesi için kullanılacak olan biyomalzemeler üzerinden uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan testler olarak bilinmektedir. Her açıdan yapılan kontroller dahilinde kullanılacak olan malzemelerin vücuda uygun olup olmadığına karar verilmektedir.

Fiziksel, mekanik, kimyasal ve biyolojik uyumu oldukça önemlidir. Bu nedenle yapılacak olan bir dizi test sonucunda malzemenin kullanımına onay verilebilir. Laboratuvar ortamında yapılacak olan testler uzmanlar tarafından uygulanır ve detaylı şekilde inceleme gerektirir. Tıp alanında her geçen gün yapılan çalışmalar ile hazırlanan malzemeler insan sağlığı açısından önemlidir. Ancak hazırlanan her malzemenin kullanımı mümkün olmayabileceği için her açıdan inceleme yapılması kullanım sonrasında oluşabilecek olumsuz durumların saptanmasını sağlamaktadır.

Biyouyumluluk Testleri Nelerdir?

Malzemelere göre uygulanacak olan biyouyumluluk testleri nelerdir? Diye düşünenler için çok sayıda farklı test bulunmaktadır. Malzemenin her açıdan incelenmesi ve fiziksel, mekanik, kimyasal ve biyolojik açıdan uygunluğunun olup olmadığının saptanabilmesi amacıyla çok sayıda farklı test uygulanmaktadır.

Organ ve dokuların işlevlerinin sorunsuz şekilde devam ettirmek ve tedavinin başarılı olmasını sağlamak amacıyla bu alanda yapılan çalışmalar aralıksız olarak devam ettirilmektedir. Kullanılacak malzemelerin dansite ve ağırlık açısından uygun olması beklenirken aynı zamanda biyolojik yönden uyumlu olmalıdır. İnert ve stabil olması da kimyasal açıdan aranan özellikleri kapsamaktadır.