Tıbbi kontrollerin ya da müdahalelerin yapılması sırasında kullanılan cihazlar için biyouyumluluk testi yapılması gerekmektedir.
Her cihaz için farklı şekilde yapılacak olan biyouyumluluk testleri doğrultusunda çıkan sonuçlar oldukça önemlidir. Uygunluk açısından yapılan değerlendirme çalışmaları sırasında yapılan testler bu zincirin en önemli parçasını oluşturmaktadır.
Laboratuvar ortamında yapılan testler kullanılan biyomalzemelerin hasta vücuduna teması sırasında fiziksel, biyolojik, mekanik ya da kimyasal açıdan sağlamış olduğu uyumu ortaya koymaktadır. Her malzeme üzerinden yapılması gerekli olan bu testler kullanılacak malzemelerin hasta vücuduna uygun şekilde cevap verebilme özelliğini ortaya koymaktadır. Uygun koşullarda yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda alanında uzman teknisyenler tarafından yapılmaktadır.
Biyouyumluluk Testlerinin Amacı Nedir?
Biyomalzemeler tıbbi alanda insan vücudunda özellikle canlı dokuların işleyişini desteklemek ya da yerine getirmek için kullanılan yapay ve doğal malzemeleri kapsamaktadır. Tıp alanında özellikle bu işlevselliği sağlamak ve arttırmak amacıyla çalışmalar aralıksız olarak devam ettirilmektedir. Yeni malzemelerin ortaya konulabilmesi için kapsamlı olarak yapılan çalışmalar dahilinde yeni malzemeler hazırlanmaktadır.
Doğal ya da yapay olarak hazırlanmış olan biyomalzeme kontrolü için uyumluluk testleri yapılmaktadır. Yapılan her malzemenin dokular ve organlar üzerindeki işlevselliğinin kontrol edilmesi gerekir. Hastaların tedavisi sırasında kullanılacak olan malzemelerin işlevselliği açısından bu testlerin kapsamlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Biyomalzemelerin Nasıl Olması Gerekir?
Biyomalzemelerin kullanımı sırasında biyolojik açıdan uyumlu olması gerekmektedir. Karsinojenik ya da toksik olmamasına dikkat edilmektedir. Aynı zamanda kimyasal açıdan bakıldığında stabil ve inert olması önemlidir. Yoğun yaşam için uyumlu şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilir. Mekanik kuvvet açısından da yeterli olması gerekmektedir. Bütün bunları sağlaması halinde herhangi bir alerjik durum söz konusu değilse uyumluluk için onay verilir.
Biyomalzemelerin uygun dansite ve ağırlıkta hazırlanmış olması dikkat edilen konulardan biridir. Mekanik, kimyasal, fiziksel ve termal özelliklerin net bir şekilde bilinmesi dokuyla malzemenin toksik, alerjik ya da karsinojenik açıdan reaksiyon vermemesi için önemlidir. Bu nedenle yeni hazırlanan her malzeme üzerinden farklı açılardan yapılan testler dahilinde biyouyumluluk açısından uygun olup olmadığı anlaşılmalıdır.